Ενιαίος Κατάλογος Σχολικών Βιβλιοθηκών Κύπρου 
Image from Google Jackets

Επιγραφές και επιγράμματα στο Παγκύπριο Γυμνάσιο / Παγκύπριο Γυμνάσιον ; επιμέλεια Γεώργιος Ν. Χατζηκωστής.

By: Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: Greek, Modern (1453- ) Series: 1893 Εκατονταετηρίδα 1993 ; 1Publication details: Λευκωσία : Παγκύπριο Γυμνάσιο, 1992.Description: 84 σ. : εικ. ; 24 εκSubject(s): DDC classification:
  • 373.5693 23
Summary: Το Παγκύπριο Γυμνάσιο είναι το αρχαιότερο σχολείο Μέσης Παιδείας της Κύπρου και το παλαιότερο απ' όλα τα εκπαιδευτήριά της. Ιδρύθηκε το 1812, όταν η Κύπρος βρισκόταν υπό Οθωμανική Κατοχή, σε χώρο απέναντι στην Αρχιεπισκοπή, από τον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό, και αρχικά ονομάστηκε "Ελληνική Σχολή". Η λειτουργία της Σχολής διακόπηκε προσωρινά μετά τον απαγχονισμό του ιδρυτή της από τους Τούρκους (1821) και ξανάρχισε τη λειτουργιά της το 1830. Το 1893, όταν πια η Κύπρος βρισκόταν κάτω απο την εξουσία της Βρεττανικής Αυτοκρατορίας, εξελίχθηκε σε εξετάξιο Γυμνάσιο, που αναγνωρίσθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση ως ισότιμο με τα σχολεία Μέσης Παιδείας της Ελλάδας. Το 1896 πήρε το όνομα "Παγκύπριον Γυμνάσιον". Το παλαίοτερο κτήριο του Παγκυπρίου Γυμνασίου καταστράφηκε από πυργαγιά το 1920. Τον επόμενο χρόνο κτίσθηκε στη θέση του νέο κτήριο, που αποτελεί τη σημερινή κεντρική του πτέρυγα με τα κλασσικά προπύλαια. Το Παγκύπριο Γυμνάσιο παρείχε πάντοτε υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης και υπήρξε, για δεκαετίες, πρότυπο σχολείου για όλη την Κύπρο και ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτήρια του Ελληνισμού. Πολλοί από τους απόφοιτους του αναδείχθηκαν σημαντικές μορφές της πολιτικής, εκκλησιαστικής, επιστημονικής και πολιτιστικής ζωής της Κύπρου. Πολλοί επίσης από τους μαθητές και αποφοίτους του έλαβαν μέρος, εθελοντικά, στους απελευθερωτικούς αγώνες του Ελληνισμού και ιδιαίτερα στον απελευθερωτικό Αγώνα της Κύπρου (1955-1959) εναντίον της Βρεττανικής αποικιοκρατίας. Μερικοί έπεσαν ηρωικά σ' αυτούς τους αγώνες. Κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής του αρκετοί απόφοιτοί του, από ευγνωμοσύνη, και άλλοι εκτιμητές της προσφοράς του, το προικοδότησαν με Κληροδοτήματα με σκοπό την ευημερία των μαθητών του και την παροχή υποτροφιών σε αποφοίτους του για πανεπιστημιακές σπουδές. Το Παγκύπριο Γυμνάσιο διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη με δεκάδες χιλιάδες τόμους βιβλίων που, από το 1949, στεγάζονται στη "Σεβέρειο Βιβλιοθήκη". Διαθέτει ακόμη μεγάλη συλλογή αντικειμένων ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας, συλλογές φυσικής ιστορίας, πινάκων ζωγραφικής και άλλων έργων τέχνης, σημαντικό αρχείο εγγράφων και άρτια εξοπλισμένες αίθουσες και εργαστήρια. Το Σχολείο βραβεύτηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών (1971 και 1987). Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπόγεια κρύπτη που βρίσκεται κάτω από το δάπεδο της κεντρικής Εισόδου. Σύμφωνα με την παράδοση, στην υπόγεια αυτή κρύπτη ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός φιλοξένησε μέλη της "Φιλικής Εταιρείας" που επισκέφθηκαν την Κύπρο. Ενδιαφέρουσες είναι επίσης οι πολλές επιγραφές και επιγράμματα που είναι εντοιχισμένα στο Σχολείο, όπως και τα διάφορα μνημεία και προτομές στον κήπο της πρόσοψής του.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Collection Call number Copy number Status Notes Date due Barcode
Books Books Λανίτειο Λύκειο CYPR Collection Κ373.5693 ΠΑΓ (Browse shelf(Opens below)) 1 Available LAN00042985
Books Books Λύκειο Κύκκος Α' (Λευκωσία) CYPR Collection 373.095693 ΠΑΓ (Browse shelf(Opens below)) 1 Available ΧΑΡΤΟΔ KAL00011370
Books Books Λύκειο Κύκκου B' (Λευκωσία) 373.095693 ΠΑΓ (Browse shelf(Opens below)) 1 Available KYK00011762
Books Books Σεβέρειος Βιβλιοθήκη - Παγκύπριο Γυμνάσιο First Floor CYPR Collection 373.569 3 ΠΑΓ (Browse shelf(Opens below)) Not For Loan έκδ. 1992 | Το βιβλίο αυτό διατίθεται προς πώληση από το Αρχείο του Παγκύπριου Γυμνασίου Λευκωσίας (τηλ: 22466716) SEV00002480

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο είναι το αρχαιότερο σχολείο Μέσης Παιδείας της Κύπρου και το παλαιότερο απ' όλα τα εκπαιδευτήριά της. Ιδρύθηκε το 1812, όταν η Κύπρος βρισκόταν υπό Οθωμανική Κατοχή, σε χώρο απέναντι στην Αρχιεπισκοπή, από τον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό, και αρχικά ονομάστηκε "Ελληνική Σχολή". Η λειτουργία της Σχολής διακόπηκε προσωρινά μετά τον απαγχονισμό του ιδρυτή της από τους Τούρκους (1821) και ξανάρχισε τη λειτουργιά της το 1830. Το 1893, όταν πια η Κύπρος βρισκόταν κάτω απο την εξουσία της Βρεττανικής Αυτοκρατορίας, εξελίχθηκε σε εξετάξιο Γυμνάσιο, που αναγνωρίσθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση ως ισότιμο με τα σχολεία Μέσης Παιδείας της Ελλάδας. Το 1896 πήρε το όνομα "Παγκύπριον Γυμνάσιον". Το παλαίοτερο κτήριο του Παγκυπρίου Γυμνασίου καταστράφηκε από πυργαγιά το 1920. Τον επόμενο χρόνο κτίσθηκε στη θέση του νέο κτήριο, που αποτελεί τη σημερινή κεντρική του πτέρυγα με τα κλασσικά προπύλαια. Το Παγκύπριο Γυμνάσιο παρείχε πάντοτε υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης και υπήρξε, για δεκαετίες, πρότυπο σχολείου για όλη την Κύπρο και ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτήρια του Ελληνισμού. Πολλοί από τους απόφοιτους του αναδείχθηκαν σημαντικές μορφές της πολιτικής, εκκλησιαστικής, επιστημονικής και πολιτιστικής ζωής της Κύπρου. Πολλοί επίσης από τους μαθητές και αποφοίτους του έλαβαν μέρος, εθελοντικά, στους απελευθερωτικούς αγώνες του Ελληνισμού και ιδιαίτερα στον απελευθερωτικό Αγώνα της Κύπρου (1955-1959) εναντίον της Βρεττανικής αποικιοκρατίας. Μερικοί έπεσαν ηρωικά σ' αυτούς τους αγώνες. Κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής του αρκετοί απόφοιτοί του, από ευγνωμοσύνη, και άλλοι εκτιμητές της προσφοράς του, το προικοδότησαν με Κληροδοτήματα με σκοπό την ευημερία των μαθητών του και την παροχή υποτροφιών σε αποφοίτους του για πανεπιστημιακές σπουδές. Το Παγκύπριο Γυμνάσιο διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη με δεκάδες χιλιάδες τόμους βιβλίων που, από το 1949, στεγάζονται στη "Σεβέρειο Βιβλιοθήκη". Διαθέτει ακόμη μεγάλη συλλογή αντικειμένων ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας, συλλογές φυσικής ιστορίας, πινάκων ζωγραφικής και άλλων έργων τέχνης, σημαντικό αρχείο εγγράφων και άρτια εξοπλισμένες αίθουσες και εργαστήρια. Το Σχολείο βραβεύτηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών (1971 και 1987). Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπόγεια κρύπτη που βρίσκεται κάτω από το δάπεδο της κεντρικής Εισόδου. Σύμφωνα με την παράδοση, στην υπόγεια αυτή κρύπτη ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός φιλοξένησε μέλη της "Φιλικής Εταιρείας" που επισκέφθηκαν την Κύπρο. Ενδιαφέρουσες είναι επίσης οι πολλές επιγραφές και επιγράμματα που είναι εντοιχισμένα στο Σχολείο, όπως και τα διάφορα μνημεία και προτομές στον κήπο της πρόσοψής του.

There are no comments on this title.

to post a comment.

Powered by Koha