Ενιαίος Κατάλογος Σχολικών Βιβλιοθηκών Κύπρου 
Local cover image
Local cover image
Amazon cover image
Image from Amazon.com
Image from Google Jackets

Λίνα ή στην κόψη του χρόνου / Μπάμπης Αναγιωτός.

By: Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: Greek, Modern (1453- ) Publication details: Λευκωσία : Κ. Επιφανίου, 2008.Description: 424 σ. ; 21 εκISBN:
  • 9789963666775
Subject(s): DDC classification:
  • 23 889.3
Summary: Η πραγματικότητα συγχέεται με τη φαντασία και το όνειρο. Ο ρομαντισμός και το συναίσθημα βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τη φιλοδοξία και το προσωπικό συμφέρον. "Για να πετύχεις, πρέπει να μπορείς ν' αξιοποιείς σωστά τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του αντιπάλου" είναι το σλόγκαν των ηρώων, που θέτει το ΕΓΩ σε ανταγωνισμό με τον ΕΑΥΤΟ και με τους ΑΛΛΟΥΣ. Ο εαυτός μπορεί ν' αποδειχτεί ο σκληρότερος αντίπαλος και να οδηγήσει σε αναπάντεχες ανατροπές, ιδίως όταν το συμφέρον αντιστρατεύεται το συναίσθημα. Η άρτια πλοκή του έργου έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τον αισθησιασμό και την τραγική ειρωνεία. Ο ήρωας αφού έζησε το όνειρο και τη φαντασίωση, κάνει τον απολογισμό του: "Είναι στιγμές, που φαντάζομαι πως δε σε γνώρισα στ' αλήθεια, πως η συνάντηση μας έγινε, αν έγινε σε κάποια απόκεντρη γειτονιά του ονείρου. [...] Μπορεί πάλι να ήσουν απλά η αξίνα να σκάψω το λαγούμι της μοναξιάς [...] ο αόρατος παρατηρητής για ν' ανατινάξω τα δεσμά μιας φαινομενικά λαμπρής καριέρας, υπονομεύοντας τα θεμέλια της κονφορμιστικής στάσης μου προς τη ζωή. [...] ένα πλάσμα της φαντασίας μου απότοκο μιας ερωτικής φαντασίωσης ή το οδυνηρό όραμα της ελευθερίας ποωαναζήτησα στο ποτό, στον έρωτα, στην αγάπη..."
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Cover image Item type Current library Collection Call number Copy number Status Notes Barcode
Books Books Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου MAIN 889.3 ΑΝΑ (Browse shelf(Opens below)) Available GAP00005403
Books Books Λύκειο Κύκκου Πάφου CYPR Collection 889.3 ΑΝΑ (Browse shelf(Opens below)) Available LKP00011094
Books Books Λύκειο Κύκκου Πάφου CYPR Collection 889.3 ΑΝΑ (Browse shelf(Opens below)) Available LKP00011807
Books Books Λυκείου Αγίου Νεοφύτου Πάφου MAIN 889.3 ΑΝΑ (Browse shelf(Opens below)) Available PLN00010154
Books Books Σεβέρειος Βιβλιοθήκη - Παγκύπριο Γυμνάσιο First Floor CYPR Collection Κ 889.3 ΑΝΑ (Browse shelf(Opens below)) 1 Available έκδ. 2008 SEV00076693

Η πραγματικότητα συγχέεται με τη φαντασία και το όνειρο. Ο ρομαντισμός και το συναίσθημα βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τη φιλοδοξία και το προσωπικό συμφέρον. "Για να πετύχεις, πρέπει να μπορείς ν' αξιοποιείς σωστά τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του αντιπάλου" είναι το σλόγκαν των ηρώων, που θέτει το ΕΓΩ σε ανταγωνισμό με τον ΕΑΥΤΟ και με τους ΑΛΛΟΥΣ. Ο εαυτός μπορεί ν' αποδειχτεί ο σκληρότερος αντίπαλος και να οδηγήσει σε αναπάντεχες ανατροπές, ιδίως όταν το συμφέρον αντιστρατεύεται το συναίσθημα. Η άρτια πλοκή του έργου έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τον αισθησιασμό και την τραγική ειρωνεία. Ο ήρωας αφού έζησε το όνειρο και τη φαντασίωση, κάνει τον απολογισμό του: "Είναι στιγμές, που φαντάζομαι πως δε σε γνώρισα στ' αλήθεια, πως η συνάντηση μας έγινε, αν έγινε σε κάποια απόκεντρη γειτονιά του ονείρου. [...] Μπορεί πάλι να ήσουν απλά η αξίνα να σκάψω το λαγούμι της μοναξιάς [...] ο αόρατος παρατηρητής για ν' ανατινάξω τα δεσμά μιας φαινομενικά λαμπρής καριέρας, υπονομεύοντας τα θεμέλια της κονφορμιστικής στάσης μου προς τη ζωή. [...] ένα πλάσμα της φαντασίας μου απότοκο μιας ερωτικής φαντασίωσης ή το οδυνηρό όραμα της ελευθερίας ποωαναζήτησα στο ποτό, στον έρωτα, στην αγάπη..."

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image