Ενιαίος Κατάλογος Σχολικών Βιβλιοθηκών Κύπρου 
Amazon cover image
Image from Amazon.com
Image from Google Jackets

Επιστήμη και τέχνη / επιμέλεια Χρ. Γκόβαρης, Κ. Βρατσάλης, Μ. Καμπουροπούλου.

Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: Greek, Modern (1453- ) Summary language: eng Publication details: Αθήνα : Ατραπός, 2004.Description: 326 σ. : διαγρ., έγχρ. εικ. ; 24 εκISBN:
  • 9608325706
Subject(s): DDC classification:
  • 372.5 23
Summary: Η έννοια και η πράξη της διεπιστημονικότητας ανήκουν κατά ένα διττό τρόπο στις βασικές διαστάσεις του κοινωνικού και παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου. Η βασική αξίωση του σχολείου για προσανατολισμό και αλληλεπίδραση με την πραγματική ζωή - κυρίως με τη σημασία της διερεύνησης των κοινωνικών δυνατοτήτων των υποκειμένων - προϋποθέτει την αναστοχαστική - αξιολογική σύζευξη των επιμέρους γνώσεων, ανά γνωστικό αντικείμενο, με ορίζοντα το σύνολο των σχέσεων του κοινωνικού. Μόνο μέσα από μια τέτοια διαδικασία μπορεί να αποκτήσει εξάλλου η γνώση σημασία για την πράξη. Η διεπιστημονικότητα, περαιτέρω, συνιστά το κεντρικό μεθοδολογικό πλαίσιο υλοποίησης μιας ανοιχτής, δηλαδή μη δογματικής σκέψης. Τα κείμενα του παρόντος τόμου κινούνται πάνω σε αυτή την «αθέατη» πολλές φορές τομή μεταξύ επιστήμης και τέχνης, επιδιώκοντας την παραγωγή και διάχυση μιας γνώσης ικανής να εμπλέξει τα υποκείμενα σε μια διαδικασία κριτικής εξέτασης των όρων νομιμοποίησης της πραγματικότητας και των κατηγοριών περιγραφής της. Επιχειρείται η πρόσβαση σε μια λογική που «προβληματοποιεί», που είναι συνδεδεμένη με τη διαδικασία ανίχνευσης δυνατοτήτων του κοινωνικού και πέραν των ιστορικά δεδομένων και νομιμοποιημένων.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Collection Call number Copy number Status Date due Barcode
Books Books Περιφερειακό Γυμνάσιο Κοκκινοτριμιθιάς MAIN 372.5 ΕΠΙ (Browse shelf(Opens below)) 1 Available PGK00005106

Περιλαμβάνει βιβλιογραφικές παραπομπές.

Η έννοια και η πράξη της διεπιστημονικότητας ανήκουν κατά ένα διττό τρόπο στις βασικές διαστάσεις του κοινωνικού και παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου. Η βασική αξίωση του σχολείου για προσανατολισμό και αλληλεπίδραση με την πραγματική ζωή - κυρίως με τη σημασία της διερεύνησης των κοινωνικών δυνατοτήτων των υποκειμένων - προϋποθέτει την αναστοχαστική - αξιολογική σύζευξη των επιμέρους γνώσεων, ανά γνωστικό αντικείμενο, με ορίζοντα το σύνολο των σχέσεων του κοινωνικού. Μόνο μέσα από μια τέτοια διαδικασία μπορεί να αποκτήσει εξάλλου η γνώση σημασία για την πράξη. Η διεπιστημονικότητα, περαιτέρω, συνιστά το κεντρικό μεθοδολογικό πλαίσιο υλοποίησης μιας ανοιχτής, δηλαδή μη δογματικής σκέψης. Τα κείμενα του παρόντος τόμου κινούνται πάνω σε αυτή την «αθέατη» πολλές φορές τομή μεταξύ επιστήμης και τέχνης, επιδιώκοντας την παραγωγή και διάχυση μιας γνώσης ικανής να εμπλέξει τα υποκείμενα σε μια διαδικασία κριτικής εξέτασης των όρων νομιμοποίησης της πραγματικότητας και των κατηγοριών περιγραφής της. Επιχειρείται η πρόσβαση σε μια λογική που «προβληματοποιεί», που είναι συνδεδεμένη με τη διαδικασία ανίχνευσης δυνατοτήτων του κοινωνικού και πέραν των ιστορικά δεδομένων και νομιμοποιημένων.

Περιλήψεις στα Αγγλικά.

There are no comments on this title.

to post a comment.

Powered by Koha